Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου Βενετέκλειο στο συνέδριο Προσομοίωσης Rhodes Model Regional Co-Operation (MRC)

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου Βενετέκλειο στο συνέδριο Προσομοίωσης Rhodes Model Regional Co-Operation (MRC)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ RHODES MODEL REGIONAL CO-OPERATION (MRC)

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου – Βενετόκλειο συμμετείχε φέτος στο 13ο Συνέδριο Προσομοίωσης για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το διάστημα από 09 έως 12 Νοεμβρίου 2023, το οποίο διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο.

Αποτελεί ένα πρωτοποριακό συνέδριο προσομοίωσης συνεδριάσεων μεγάλων ευρωπαϊκών φορέων και φορέων μεσογειακών χωρών (ενδεικτικά: Συμβούλιο της Ευρώπης, Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, Ένωση για τη Μεσόγειο, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κλπ.). Σκοπός της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την παρουσίαση και την ανάπτυξη μιας θεματολογίας ευρέως ενδιαφέροντος σε συνέδριο, αναλαμβάνοντας ρόλο διπλωμάτη και προσομοιάζοντας τη διαδικασία κάποιων από τους πιο σημαντικούς περιφερειακούς διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς, σε διάφορα πεδία όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικοδόμηση της ειρήνης, η ασφάλεια, η αειφόρος ανάπτυξη, η χρηματοοικονομική και οικονομική συνεργασία, το περιβάλλον κ.ά.

Φέτος, οι οργανισμοί με τους οποίους ασχολήθηκαν και οι θεματικές που ανέπτυξαν οι μαθητές/τριές μας ήταν:

  1. Συμβούλιο της Ευρώπης, με θέμα: «Ελευθερία του Τύπου: Προασπίζοντας τα δικαιώματα της Δημοσιογραφίας»
  2. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με θέμα: «Το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης»
  3. Ένωση για τη Μεσόγειο: «Προστατεύοντας την Πολιτιστική μας Κληρονομιά σε περιόδους συρράξεων»
  4. Σύνοδος Κορυφής για τον Πλανήτη: «Διατήρηση και Προστασία των Ωκεανών»

Με τη συμμετοχή των 23 μαθητών/τριών μας (μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του συνεδρίου) σε ρόλο εκπροσώπων διαφόρων χωρών, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά αφενός να γνωρίσουν και να εμπλακούν ενεργά με τις διαδικασίες που τηρούνται σε συνεδριάσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών, αφετέρου να αλληλεπιδράσουν με εκπροσώπους – «υπουργούς» – άλλων χωρών προκειμένου να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων.

Το γεγονός ότι οι μαθητές/τριές μας μελέτησαν για να προετοιμαστούν όχι μόνο τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα που εκπροσώπησαν (ανάλογα με τη θεματολογία που τους ανατέθηκε), αλλά και τους κανόνες που διέπουν τις συνεδριάσεις τέτοιων φορέων, τους προσέδωσε μια βιωματική εμπειρία, που, δυστυχώς, δύσκολα συναντούν στη σχολική τους πραγματικότητα. Ευτυχώς, όμως, που τα παιδιά μας επέλεξαν, με τη συνδρομή των γονέων τους και των εκπαιδευτικών τους, να ασχοληθούν, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά τους, παρά την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας για πολλούς από αυτούς και παρά τις όποιες αδυναμίες στην ξένη γλώσσα – σημειωτέον, η γλώσσα του συνεδρίου ήταν εξ ολοκλήρου τα Αγγλικά. Δεν πτοήθηκαν, αντεπεξήλθαν με ιδιαίτερη επιτυχία, έγιναν πιο εξωστρεφείς και τελικά έζησαν στο έπακρο μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διαδικασία αυτή υπήρξαν βραβεία που απονεμήθηκαν στους καλύτερους εκπροσώπους χωρών. Οι μαθητές/τριές μας δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και βραβεύθηκαν οι ακόλουθοι κατ’ αλφαβητική σειρά:

  1. Ανδρεαδάκη Καλλιόπη, προφορική μνεία (verbal mention), εκπρόσωπος της Σλοβενίας στην επιτροπή της Ένωσης για τη Μεσόγειο
  2. Καρυδάκη Αγγελική, καλύτερη εκπρόσωπος (best delegate), εκπρόσωπος της Εσθονίας στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  3. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνα, προφορική μνεία (verbal mention), εκπρόσωπος της Αυστραλίας στην επιτροπή της Συνόδου Κορυφής για τον Πλανήτη
  4. Περίδη Βαρβάρα, εύφημος μνεία (honorary mention), εκπρόσωπος της Γαλλίας στην επιτροπή της Συνόδου Κορυφής για τον Πλανήτη
  5. Ταφάνι Λούις, εύφημος μνεία (honorary mention), εκπρόσωπος της Γαλλίας στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης
  6. Φαμηλιά Ειρήνη-Ραφαέλα, εύφημος μνεία (honorary mention), εκπρόσωπος της Γαλλίας στην επιτροπή της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Εκτός από τους ανωτέρω βραβευθέντες, συμμετείχαν ακόμα οι μαθητές/τριες κατ’ αλφαβητική σειρά: Γρηγοριάδης Αντώνιος, Δεδούση Ελισσάβετ, Ζιώγου Νικολέτα, Καλικάτζαρος Στυλιανός, Κάτσικα Μαρία, Κλαδογένη Αγγελική-Μιχαηλία, Λυκοπάντη Αφροδίτη, Μουντεάν Λάουρα, Παρίση Χρυσή, Πιστόλας Σάββας, Σάββενα Ιωάννα, Σάββενα Ειρήνη, Σαβέλου Κωνσταντίνα, Συροπούλου Παρασκευή-Τσαμπίκα, Χατζηνικόλα Αναστασία, Χατζηπαυλή Ευαγγελία, Χατζηστρατής Πανορμίτης. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας Μαρίνου Θεανώ-Μαρία και Ψαρά Γραμματική.

Οφείλουμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στην ψυχή του συνεδρίου, Πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, κ. Μιχάλη Καβουκλή, για την ευκαιρία που έδωσε και δίνει στους μαθητές/τριες όλης της Ελλάδας, καθώς επίσης και στην οργανωτική επιτροπή, τα προεδρεία και τους εθελοντές που βοηθούσαν σε καθετί που χρειαζόμασταν.

Ευχή όλων μας να υπάρξουν και άλλες πολλές τέτοιες ευκαιρίες στη ζωή των μαθητών/τριών μας και να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά τους, προκειμένου η νέα γενιά να αποτελέσει γενιά ενεργών και ενημερωμένων πολιτών, αφοσιωμένων στο κοινό καλό.

Σχετικά