Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Ρουμανία η 3η Διεθνής συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Keep in Touch: Make Tourism Sustainable!”
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η Διεθνής συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών που διεξήχθη από 8 έως 14 Μαΐου 2022 στη Ρουμανία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ και με τίτλο: “Keep in Touch: Make Tourism Sustainable!”.
Το θέμα και οι στόχοι αυτής της κινητικότητας του προγράμματος αφορούσε τη “βιοποικιλότητα και τον τουρισμό”. Η συνάντηση οργανώθηκε από το σχολείο «Colegiul Ion Kalinderu» της πόλης Busteni στη Ρουμανία.
Αρχηγός της αποστολής για το 1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου – Βενετόκλειο ήταν ο συντονιστής του προγράμματος, Κ. Μαλλιάκας, Μαθηματικός και συνοδοί η Μ. Μαδωνή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και η Ι. Λουλούς, καθηγήτρια Θεολογίας. Συμμετείχαν οι μαθητές Ζήφος Άγγελος, Μαρκαντώνης Δημήτριος, Σκιώτης Λάζαρος και Στεφανάρος Μιχαήλ της Β΄ Τάξης. Η ομάδα του Βενετοκλείου παρουσίασε πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα της Ρόδου, τις επιπτώσεις από τον τουρισμό και ανέδειξε δράσεις για την προστασία του οικοσυστήματος. Εκτός της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη συνάντηση συμμετείχαν αποστολές με εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες από τέσσερις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία οι οποίες έκαναν ανάλογες παρουσιάσεις για τον τόπο τους.
Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε επίσκεψη στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής όπως το καταφύγιο αρκούδας Zarnesti Bear Sanctuary, το μουσείο Piatra Craiului, τη λίμνη Bolboci Dam και το σπήλαιο Ialomita Cave, όπου οι αποστολές γνώρισαν από κοντά το οικοσύστημα της υπαίθρου της Ρουμανίας και τις προσπάθειες που γίνονται για να προστατευτεί η «άγρια ζωή». Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε επίσης εκδρομή στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, με ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας “Grigore Antipa”, στην παλιά πόλη καθώς και στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο οινοποιείο Rhein Wine Cellars και στα εντυπωσιακά κάστρα Βran, Peles και Cantacuzino. Στο σχολείο «Ion Kalinderu» οι ομάδες παρουσίασαν εργασίες, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους, διασκέδασαν αλλά και δημιούργησαν υλικό για τη βιοποικιλότητα και τον τουρισμό δουλεύοντας συνεργατικά σε διεθνείς-μικτές ομάδες.
Την Παρασκευή 13 Μαΐου έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση όπου και δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και την επόμενη μέρα οι αποστολές αναχώρησαν για το αεροδρόμιο για την επιστροφή στα μέρη τους.
Δείτε τη δημοσίευση στην εφημερίδα Δημοκρατική εδώ