O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο AustinTexas!

O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο AustinTexas!

O όμιλος αστρονομίας – αστροφωτογραφίας του «Βενετοκλείου» λειτούργησε επίσημα για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2021-2022. Ανέπτυξε έντονη δράση τόσο σε επίπεδο παρατήρησης όσο και σε επίπεδο φωτογράφισης ουρανίων σωμάτων και φαινομένων με έμφαση στον τομέα της ηλιακής αστρονομίας. Ο εξοπλισμός του ομίλου παρέχεται από τους καθηγητές -συντονιστές κι είναι εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων. Οι μαθητές του ομίλου εξοικειώθηκαν με τη χρήση του εξοπλισμού κι έμαθαν το χειρισμό λογισμικού λήψης κι επεξεργασίας αστροφωτογραφιών. Μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού που παρήγαγε ο όμιλος δημοσιεύτηκε σε μεγάλες ελληνικές αστρονομικές διαδικτυακές κοινότητες.


Επιστέγασμα της έντονης δραστηριότητας του ομίλου μας ήταν η λήψη μίας πρόσκλησης από το τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Texas at Austin να επισκεφθούμε την πόλη και το πανεπιστήμιο ώστε να καταγράψουμε την ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου 2024.Η πρόσκληση ελήφθη κατόπιν αιτήματος μας κι αφού τεκμηριώσαμε την ενασχόλησή μας με την ηλιακή αστρονομία καταθέτοντας το φωτογραφικό υλικό που είχαμε κατορθώσει να παραγάγουμε μέχρι τότε. Καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία μας με το University of Texas διαδραμάτισε ο διακεκριμένος απόφοιτος του «Βενετοκλείου» κ.Σόλων Τσιμπούκης ο οποίος ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος Aerospace Engineering στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Για να πραγματοποιηθεί η μετάβασή μας στο Austin Texas έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του δυσβάστακτου κόστους ενός τέτοιου ταξιδιού.Ο διευθυντής κ. Κεφαλάκης Παύλος σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς κ.Παραγυιό Πέτρο, κ.Πιπίνο Ηρακλή και κα.Κρητικού Μαρία( οι οποίοι είχαν ορισθεί συνοδοί) ξεκίνησε μία εργώδη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων πέραν αυτών που μπορούσαν να καταβάλουν οι μαθητές κι εκπαιδευτικοί που θα έπαιρναν μέρος στην εκδρομή. Τελικά το εμπόδιο ξεπεράστηκε αφενός με γενναίες χορηγίες από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρόδου και κάποιους δημόσιους φορείς αφετέρου με την κινητοποίηση και παροχή φιλοξενίας από την Ελληνική κοινότητα του Austin Texas. Ο διακεκριμένος Ρόδιος πανεπιστημιακός δάσκαλος στην Αμερική κ. Τομάζος Ηλίας ήταν αυτός που πραγματοποίησε τις πρώτες επαφές με τους ομογενείς μας και γενικότερα στήριξε τη δύσκολη προσπάθειά μας.

Έτσι , ο όμιλος αστρονομίας-αστροφωτογραφίας «’Ιππαρχος» (προς τιμήν του Ρόδιου πατέρα της Αστρονομίας) βρέθηκε αρχικά στο Houston Texas την 4η Απριλίου 2024.Ο διευθυντής κι οι συνοδοί καθηγητές είχαμε σχεδιάσει ένα λεπτομερές εκπαιδευτικό πρόγραμμα δομημένο έτσι ώστε να αποτελέσει αυτό το ταξίδι καθοριστική εμπειρία ζωής για τους μαθητές μας που θα έπαιρναν μέρος, να διευρύνει τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες και να συνυπολογίσουν όσα θα αποκόμιζαν σε μελλοντικές αποφάσεις για τις σπουδές και τη ζωή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο , μετά τη πρώτη μας διανυκτέρευση , επισκεφθήκαμε την 5η Απριλίου το Houston Space Center της NASA. Εκεί ,πέραν των εκπληκτικών εκθεμάτων που είδαμε, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε μία εμπνευσμένη ομιλία του απόμαχου αστροναύτη M.Cameron ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του International Space Station σε συνεργασία με Ρώσους αστροναύτες και επιστήμονες. Η ομιλία του έδωσε πολύτιμα διδάγματα για έννοιες όπως ο επαγγελματισμός , η αξία της συνεργασίας, η υπευθυνότητα . Το βράδυ της ίδιας μέρας πήγαμε στο Austin Texas όπου κι εγκατασταθήκαμε στα απίστευτα φιλόξενα σπίτια των ομογενών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομογενείς μάς παρείχαν στέγη, τροφή κι όλες τις μετακινήσεις που απαιτούνταν για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Η φιλοξενία την οποία είχαμε την τύχη και την τιμή να απολαύσουμε . μπορεί να χαρακτηρισθεί πραγματικά Ομηρική.

Η ημέρα της 6ης Απριλίου αφιερώθηκε στην επίσκεψή μας σε σημαντικά αξιοθέατα της υπέροχης πόλης του Austin. Την 7η Απριλίου, ημέρα Κυριακή, είαμε την τιμή να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Μεταμορφώσεως στο Austin. Εκεί γίναμε δεκτοί από το σύνολο της ομογένειας με θερμότατες εκδηλώσεις. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντησή μας με Έλληνες πανεπιστημιακούς σε διάφορα ιδρύματα της Αμερικής οι οποίοι συζήτησαν αναλυτικά με τους μαθητές μας το τι σημαίνει σπουδάζω, ζω, εργάζομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κατέθεσαν την προσωπική τους επιστημονική διαδρομή. Ένα εύστοχο σχόλιο μαθητή μας για τη συνάντηση αυτή ήταν «άνοιξε ένας άλλος κόσμος μπροστά στα μάτια μου». Παρόμοια ήταν η επίδραση στο σύνολο των μαθητών μας.

Η 8η Απριλίου ήταν η ημέρα της έκλειψης. Το τμήμα Αστρονομίας είχε προετοιμάσει το χώρο όπου στήσαμε τον εξοπλισμό μας. Παρά την άρτια προετοιμασία μας, οι καιρικές συνθήκες δε μάς επέτρεψαν να δούμε τη φάση της ολικότητας. Ωστόσο καταγράψαμε μεγάλες φάσεις του φαινομένου και βιώσαμε την απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Τις δύο επόμενες μέρες τις αφιερώσαμε σε επισκέψεις σε τμήματα του Πανεπιστημίου, οργανωμένες ξεναγήσεις σε αυτά, ενημερώσεις σχετικά με τις σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με τους όρους και τις προοπτικές απασχόλησης και γενικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους μαθητές δευτέρας και τρίτης λυκείου. Οι μαθητές μας έκαναν πολλές και διεισδυτικές ερωτήσεις αξιοποιώντας στο έπακρο τη ευκαιρία που τους δόθηκε να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να προβούν σε ζυγισμένες επιλογές στο μέλλον. Αναχωρήσαμε από το Austin το μεσημέρι της 11ης Απριλίου και φτάσαμε στη Ρόδο το απόγευμα της επόμενης ημέρας.

Το «Βενετόκλειο» 1ο ΓΕΛ Ρόδου είναι ένα σχολείο στην άκρη της Ελληνικής επικράτειας. Είναι ένα σχολείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του εθνισμού μας και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Δωδεκανήσων. Η πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αποτελεί επίτευγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ελληνικής μέσης εκπαίδευσης. Η σημασία της επιτυχίας αυτής μεγαλώνει, αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γειτονιές της Ρόδου οι οποίες δε χαρακτηρίζονται από εξέχουσα ευμάρεια. Καθήκον μας είναι πλέον να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλους τους μαθητές κοινωνούς των ωφελημάτων αυτού μας του ταξιδιού και να αγωνισθούμε για παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Σχετικά