Συμμετοχή του Βενετοκλείου – 1ου ΓΕΛ Ρόδου σε διακρατική διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Educating Citizens”-11 Δεκεμβρίου 2020

Συμμετοχή του Βενετοκλείου – 1ου ΓΕΛ Ρόδου σε διακρατική διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Educating Citizens”-11 Δεκεμβρίου 2020

Με διακρατική διαδικτυακή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες του  ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ KA229 “Educating Citizens : Learning Democracy through Social Action”» – «Εκπαιδεύοντας Πολίτες : Μαθαίνοντας τη Δημοκρατία μέσω Κοινωνικής Δράσης» , στο οποίο συμμετέχει το Βενετόκλειο – 1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου. Στo πρόγραμμα, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Ρόδου, συμμετέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ProCivitas Privata Gymnasium, Στοκχόλμη, Σουηδία, συντονιστής του προγράμματος, Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Σέγκεντ, Ουγγαρία και IES do Castro, Βίγο, Ισπανία. Η αρχική διάρκεια του προγράμματος ήταν διετής (Οκτώβριος 2018-Σεπτέμβριος 2020), η αναστολή των δραστηριοτήτων του, όμως, λόγω της πανδημίας του Covid19, επέβαλε εξάμηνη παράταση έως το Μάρτιο του 2021. Επίσημη γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της ενεργού πολιτειότητας, η διαμόρφωση μαθητών – ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη, δημοκρατικές ευαισθησίες και ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, σεβασμό στη διαφορετικότητα και κατανόηση της ανάγκης για ελεύθερη έκφραση, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ενεργό, δημοκρατική και κοινωνικά υπεύθυνη συμμετοχή στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Η προετοιμασία μελλοντικών ενεργών πολιτών, με αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δεξιότητες και στάσεις, αποτελεί ανάγκη αλλά και πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα, σε μια εποχή δύσκολη για το δημοκρατικό πολίτευμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η διαδικτυακή συνάντηση της 11ης Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε σε αντικατάσταση της προγραμματισμένης για τον Απρίλιο του 2020 εκπαιδευτικής συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, της 5ης και τελευταίας κινητικότητας του προγράμματος, που θα φιλοξενούσε το ProCivitas Privata Gymnasium. Τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή διασποράς του Covid 19, όμως, οδήγησαν σε ακύρωση της συνάντησης εκείνης, με την οποία θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες του προγράμματος, μετά από δύο χρόνια συστηματικής εργασίας και συνεργασίας των παιδαγωγικών ομάδων των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχολείων.

Στη διαδικτυακή συνάντηση, οργανωμένη με άψογο τρόπο και επαγγελματισμό από τους Σουηδούς εκπαιδευτικούς, με προεξάρχουσα την εξαίρετη κα. Frida Wretlind Ekberger, συμμετείχαν 50 μαθητές και καθηγητές από τη Ρόδο, το Βίγο, το Σέγκεντ και τη Στοκχόλμη. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν ξανά τους Ευρωπαίους φίλους και συνεργάτες τους, να περιηγηθούν -εξ αποστάσεως (!) τους χώρους του σουηδικού σχολείου και να παρακολούθησαν τα βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές κάθε σχολείου, συνοψίζοντας με τρόπο συγκινητικό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Παρουσιάστηκε επίσης το site του προγράμματος (https://erasmuseducitizens.wordpress.com/) καθώς και η «εργαλειοθήκη» (toolkit – https://activecitizensocial.wordpress.com/), ένας οδηγός υλοποίησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος με ελεύθερη πρόσβαση. Η διαδικτυακή συνάντηση έκλεισε με συγκινητικούς αποχαιρετισμούς και ευχές για ανανέωση της συνεργασίας στο μέλλον.

Οι μαθήτριες και μαθητές του Βενετοκλείου -1ου ΓΕΛ Ρόδου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι (με αλφαβητική σειρά) οι Αιμιλία Αρμπουνιώτη, Μαριάννα Γκουτσάν, Ανδρέας Ζαφειράκης, Δανάη Ζήση, Στέργιος Θωμάς,  Αλεμίνα Καραγιάννη, Ελένη Καστανίδη, Τζούλια Κωνσταντάκη, Μιχαηλία Λαζαρίδου, Γιώργος Λεβέντης -Γιαννάς, Ηλίας Λυκοπάντης-Μιχαλόπουλος,  Νίκος Μπράτιτσης, Δέσποινα Παπαντωνίου, Αφροδίτη Σκιώτη, Μαρία Χατζησταμάτη και Χριστίνα Χειμωνέττου. Την παιδαγωγική ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχουν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Βέρα Αλεβίζου, Μαίρη Κρητικού και Νίκη Τσιμπιδάκη.


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε : 


Δείτε τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη της 11ης Δεκεμβρίου 2020:


Δείτε τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων Ροδιακή και Δημοκρατική.