Για την 25η Μαρτίου

Για την 25η Μαρτίου

Διαβάστε :

ΕΛΛΑΔΑ 2021 : Η επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.


200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ : Αφιέρωμα της εφημερίδας “Έθνος” για την Ελληνική Επανάσταση.


25η Μαρτίου 1821 και Εθνική Επέτειος : Τι συνέβη στις 25 Μαρτίου του 1821 και την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής; (https://www.sansimera.gr/)


Ελληνική Επανάσταση 1821 – Οι ήρωες και οι καθοριστικές μάχες : Οι ήρωες και οι βιογραφίες τους, οι μάχες και τα ηρωικά γεγονότα που σημάδεψαν τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
(https://www.sansimera.gr/)


Ο πρώτος εορτασμός της 25ης Μαρτίου : Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της χώρας μας στις 15 Μαρτίου 1838, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. (https://www.sansimera.gr/)


Βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση :

Είκοσι ένα βιβλία για το Εικοσιένα : πρόταση του ιστοτόπου https://www.oanagnostis.gr/


10 βιβλία για να διαβάσουμε την 25η Μαρτίου : Σελίδες που μας ταξιδεύουν στα χρόνια της επανάστασης, πρόταση του ιστοτόπου https://www.athensvoice.gr/


9 βιβλία ιστορίας για την Ελληνική Επανάσταση : Ένα βιβλιογραφικό μονοπάτι για το 1821, από τον ιστότοπο lifo.gr.


7 καλά βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 : πρόταση του https://booksitting.wordpress.com/


Δείτε :

‘‘σε γνωρίζω από την όψη’’ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ! : Παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής. Η ταινία επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.


1821, η Ελληνική Επανάσταση : Tηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ δεκατριών επεισοδίων, που προσπαθεί να περιγράψει ευσύνοπτα και σαφώς την συναρπαστική εκείνη περίοδο του επαναστατικού Αγώνα, ως ευκαιρία για τον γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, θα αναδειχθούν και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της επανάστασης, που αφορούν τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την οικονομία, το ρόλο του κλήρου κ.ά. (ertflix)


“Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21”, Διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου στα Χανιά : Μέρος 1, Μέρος 2


“1821: Οι τομές μιας Επανάστασης”, διαδικτυακή διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου για την Επανάσταση του 1821, στην Εστία Νέας Σμύρνης (19 Μαρτίου 2021)


ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ : Ντοκιμαντέρ με θέμα την επίδραση που άσκησε στο έργο των Ευρωπαίων κυρίως ζωγράφων το κίνημα του φιλελληνισμού και η Επανάσταση του 1821. (αρχείο ΕΡΤ)


ΜΕΡΕΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1924-1930 : Στο επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ “Παρασκήνιο” παρουσιάζονται σωζόμενα πλάνα από επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα από το 1924 μέχρι και το 1965. Επίσης παρουσιάζεται μια μικρή συνέντευξη του ζωγράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΪΔΗ με θέμα τις απεικονίσεις των γεγονότων της Επανάστασης του 1821 από σημαντικούς Έλληνες και ξένους ζωγράφους. (αρχείο ΕΡΤ)


ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ’21 : Εκπομπή που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, με θέμα τα τραγούδια της Επανάστασης του 1821, που παρουσιάζονται εκτελεσμένα με τη χρήση μουσικών οργάνων της εποχής. (αρχείο ΕΡΤ)


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, αρχείο ΕΡΤ : Η Επανάσταση και οι ήρωες του 1821 όπως αποτυπώνονται σε έργα παλαιότερων και σύγχρονων λαϊκών ζωγράφων. (αρχείο ΕΡΤ)


1821 ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ : Το τρίτο μέρος σειράς ντοκιμαντέρ τριών εκπομπών, με θέμα τη νεότερη ελληνική ιστορία από το 1204 μέχρι το 1832. Στη σειρά παρουσιάζονται ζητήματα σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου ελληνισμού, την ιστορική ελληνική ταυτότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των Ελλήνων μέχρι και τη συγκρότηση του ελληνικού εθνικού κράτους. Επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΖΑΝΙΑΣ. (αρχείο ΕΡΤ)


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ’21 : Η «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στρατηγική του φυσιογνωμία και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στη μάχη στο Βαλτέτσι, στην Άλωση της Τριπολιτσάς και στην καταστροφή της στρατιάς του ΔΡΑΜΑΛΗ στα Δερβενάκια. Εξετάζονται ζητήματα που αφορούν την διαφωνία του με την Αντιβασιλεία και πώς αυτή τον οδήγησε στις φυλακές του Ναυπλίου, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Δίνονται πληροφορίες για τη δίκη του Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΩΝΗ, για την καταδίκη του σε θάνατο και για τη μετατροπή της ποινής, λίγα χρόνια αργότερα, σε 20ετή κάθειρξη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται στιγμιότυπα από την ταινία «Η δίκη των δικαστών». (αρχείο ΕΡΤ)


ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟΠΟΝ ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟΝ : Μουσικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου έτσι όπως αποτυπώθηκε στο δημοτικό τραγούδι. (αρχείο ΕΡΤ)


Σχετικά