Αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου στην Ιταλία, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με θέμα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου στην Ιταλία, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με θέμα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Διεθνής συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών που διεξήχθη από 7 έως 13 Νοεμβρίου 2021 στην Ιταλία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Keep in Touch: Make Tourism Sustainable!” και θέμα τη βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Η συνάντηση οργανώθηκε από το σχολείο  Istituto Omnicomprensivo της κωμόπολης Guglionesi στην περιφέρεια Molise της Ιταλίας, που είναι και το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος.

Στην αποστολή του Βενετοκλείου – 1ου ΓΕΛ Ρόδου, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κ. Μαλλιάκας, Δ. Γεωργαλλίδης και οι μαθήτριες  Αναστασά Χρυσάνθη, Καραταπάνη Καθολική, Μάργα Φωτεινή, Παγκαδάκη Τσαμπίκα και Τρουμούχη Καθολική. Η επταμελής αντιπροσωπεία του σχολείου μας συμμετείχε με παρουσιάσεις εργασιών για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της  Ρόδου, που την ανέδειξαν ως ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Εκτός της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από τέσσερις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία. Όλες οι αποστολές  έμειναν για ένα βράδυ στη Ρώμη, όπου ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της, όπως το Κολοσσαίο, το Βατικανό, η Φοντάνα ντι Τρέβι κά.

Τις υπόλοιπες ημέρες φιλοξενήθηκαν στην πόλη Termoli της περιοχής Molise. Οι μαθητές/τριες των σχολείων – εταίρων επισκέφθηκαν σημαντικά σημεία για τον τουρισμό της περιοχής, όπως οι εκκλησίες και το κάστρο του Termoli, η σχολή τουρισμού και το Trabucco, όπου γνώρισαν τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος της περιοχής και τη ιστορία του. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, επίσκεψη στο Παλαιολιθικό Μουσείο της Isernia και στην πόλη Agnone, σε εργοστάσιο παραγωγής τυριών, όπου οι επισκέπτες γνώρισαν την παραδοσιακή μέθοδο παστερίωσης τυριών “caciocavallo”.

Η διεθνής ομάδα του προγράμματος επισκέφθηκε, επίσης, το Guglionesi, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, και ενημερώθηκε σχετικά με τον τόπο και τους σχεδιασμούς των τοπικών αρχών για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Στο σχολείο του Guglionesi οι ομάδες παρουσίασαν εργασίες, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους, διασκέδασαν αλλά και δημιούργησαν υλικό για τον αειφόρο τουρισμό, δουλεύοντας συνεργατικά σε διεθνείς-μικτές ομάδες.

Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με αποχαιρετιστήρια εκδήλωση σε εστιατόριο του Termoli, όπου δόθηκαν και οι βεβαιώσεις συμμετοχής στις εργασίες της κινητικότητας.

Δείτε τη δημοσίευση της εφημερίδας Ροδιακή.